admin-ajax (1) damaskino-STANLEY
admin-ajax (1)
damaskino-STANLEY

Description

Πολύτιμη η θρεπτική αξία του

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.

Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σας παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου. Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.

Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο

Υλικά:

  • 1000 gr. – δαμάσκηνα, χωρίς τα κουκούτσια
  • 500 gr. – ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας – φρέσκο χυμό λεμονιών
  • Προετοιμασία: 60 λεπτά

Μερίδες: 2 βάζα/500gr

Θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: Μια κουταλιά της σούπας έχει 80 kcal.

Εκτέλεση:

  • Βήμα 1: Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβετε στην μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
  • Βήμα 2: Ζεματάτε τα δαμάσκηνα σε καυτό νερό για 1 λεπτό.
  • Βήμα 3: Τα στραγγίζετε σε τρυπητό και τους αφαιρείτε αν θέλετε και την φλούδα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
  • Βήμα 4: Πολτοποιείτε τα φρούτα στο multi, όσο θέλετε, ανάλογα με το αν θέλετε να έχει κομμάτια φρούτων.
  • Βήμα 5: Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζετε τον πολτό των φρούτων και την ζάχαρη.
  • Βήμα 6: Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε ζωηρή φωτιά, αρχικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατόπιν χαμηλώστε την θερμοκρασία.
  • Βήμα 7: Βράζετε την μαρμελάδα περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και ξαφρίζοντας την μέχρι να δέσει. Για να καταλάβετε αν έχει δέσει η μαρμελάδα θα πρέπει να στέκεται στην κουτάλα που την ανακατεύετε, να είναι κολλώδες αλλά σχετικά ρευστή.
  • Βήμα 8: Προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και αποσύρετε από την φωτιά.
  • Βήμα 9: Μοιράζετε την καυτή μαρμελάδα σε βάζα και μόλις κρυώσει την αποθηκεύουμε στο ψυγείο!

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Fruit Info

  • Βιταμίνες A
  • Ιχνοστοιχεία Μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο
  • Ζάχαρα Γλυκόζη 30%, Φρουκτόζη 15%, Σακχαρόζη 25%