Συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο
Υλικά:
- 1000 gr. – δαμάσκηνα, χωρίς τα κουκούτσια
- 500 gr. – ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας – φρέσκο χυμό λεμονιών
Προετοιμασία: 60 λεπτά
Μερίδες: 2 βάζα/500gr
Θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: Μια κουταλιά της σούπας έχει 80 kcal.
Εκτέλεση:
- Βήμα 1: Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβετε στην μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
- Βήμα 2: Ζεματάτε τα δαμάσκηνα σε καυτό νερό για 1 λεπτό.
- Βήμα 3: Τα στραγγίζετε σε τρυπητό και τους αφαιρείτε αν θέλετε και την φλούδα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
- Βήμα 4: Πολτοποιείτε τα φρούτα στο multi, όσο θέλετε, ανάλογα με το αν θέλετε να έχει κομμάτια φρούτων.
- Βήμα 5: Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζετε τον πολτό των φρούτων και την ζάχαρη.
- Βήμα 6: Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε ζωηρή φωτιά, αρχικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατόπιν χαμηλώστε την θερμοκρασία.
- Βήμα 7: Βράζετε την μαρμελάδα περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και ξαφρίζοντας την μέχρι να δέσει. Για να καταλάβετε αν έχει δέσει η μαρμελάδα θα πρέπει να στέκεται στην κουτάλα που την ανακατεύετε, να είναι κολλώδες αλλά σχετικά ρευστή.
- Βήμα 8: Προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και αποσύρετε από την φωτιά.
- Βήμα 9: Μοιράζετε την καυτή μαρμελάδα σε βάζα και μόλις κρυώσει την αποθηκεύουμε στο ψυγείο!